טבעי לירפואה אקטואלית

התזונה הים תיכונית

רוצים לאכול בריא יותר, להרגיש טוב יותר, למנוע מחלות ולהאט הזדקנות? נסו את התזונה הים תיכונית!

המונח "תזונה ים תיכונית" הוטבע כחלק ממחקר 7 הארצות. הוא כולל קשת רחבה של מאכלים המאפיינים את איטליה, יוון ומדינות אחרות מהאזור. זכינו וישראל היא גם חלק מהים התיכון כך שתזונה זאת מוכרת וידועה לנו.

יתרונותיה הבולטים של תזונה זו:

  1. קלה ליישום – במיוחד לנו הישראלים. לא צריך לקנות מזון אקזוטי ויקר מחו"ל.
  2. זולה – כוללת דגנים מלאים, קטניות, פרות וירקות שהם לרוב לא יקרים.
  3. פשוטה – אפשר למצוא שפע רחב של מתכונים פשוטים שלא מחייבים שעות הכנה רבות במטבח.
  4. מונעת מחלות – הוכחה מדעית שהיא יעילה במניעת מחלות לב וסכרת, מאריכה את תוחלת החיים ומאיטה תהליכי הזדקנות.

חשוב מאוד לשים לב וליישם את הדגשים הבאים כדי לשדרג את התזונה שלנו באופן המיטבי:

  • להרבות באכילת פירות וירקות טריים – בעיקר כאלו הגדלים באזורנו. בכתבות הקודמות סקרנו את היתרונות של פירות וירקות טריים כמקור לוויטמינים חיוניים כמו ויטמין C.
  • להרבות באכילת דגנים מלאים –גרעין הדגן בשלמותו מאוד בריא וכולל סיבים תזונתיים, חלבונים, נוגדי חמצון ואפילו מינרלים וויטמינים בכמות עשירה הרבה יותר מאשר בדגנים מעובדים "לבנים". המבחר של דגנים הוא גדול וכולל: חיטה מלאה, כוסמין, שיפון, קינואה, שיבולת שועל ואורז.
  • להרבות באכילת קטניות –  התברכנו במגוון רחב של קטניות כגון עדשים כתומות, צהובות, ירוקות ושחורות. זאת בנוסף למגוון סוגי שעועית כגון לבנה, אדומה, שחורה, מאש ואזוקי. וכמובן גם אפונה, סויה וחומוס.
  • להרבות באכילת מזון מהצומח ולהמעיט צריכת מזון מהחי – יש אינספור אפשרויות ומתכונים שאפשר ליהנות מהם הכוללים דגנים מלאים או קטניות. מומלץ גם לשלב אותם ביחד, וכמובן להוסיף ירקות בתוך המנה או בצד… התזונה הים תיכונית כוללת מעט מוצרים מהחי כגון גבינות איכותיות עשירות בשומן, ביצים, דגים ועוף. יש לאכול מעט ובמתינות ממוצרים אלו. עדיף להימנע מבשר אדום.

כלל אצבע: היחס צריך להיות 80% מזון מהצומח ו- 20% מהחי.

  • להעדיף שמנים בריאים מכבישה קרה – כמו שמן זית, ולהימנע משמנים מעובדים כמו סויה וקנולה. יש להימנע ממרגרינה הכוללת שומן טראנס לא בריא.
  • להרבות בשתיית מים לאורך היום, כ- 1.5 ליטר ביום. הכוונה היא למים ולא לקפה או לתה. עדיף להימנע או להפחית משמעותית שתייה ממותקת ומוגזת.
  • לעשות פעילות גופנית בין 3-5 פעמים בשבוע. מחקרים רבים הוכיחו את ההשפעה המיטיבה המשולבת של פעילות גופנית ותזונה בשמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות כגון מחלות לב וכלי דם. רצוי לעשות לפחות 30 דקות כל פעם, אך מחקרים הראו שיש גם השפעה מצטברת וגם פעילות גופנית של 15 דקות כל פעם משפיעה לטובה. אפשר גם לעשות אותה בבית ולא חייבים לצאת החוצה לשם כך.
  • להמעיט באכילת אוכל מעובד ומתועשבכתבה נפרדת פירטנו מדוע אוכל זה אינו בריא ועלול לגרום לתחושת כבדות ועייפות.

ארגוני רפואה רבים בעולם וגם בארץ תומכים בתזונה הים תיכונית, כגון משרד הבריאות ובית החולים איכילוב. לא מדובר בטרנד חולף, ניחושים או השערות, אלא על תזונה קלה ליישום שיתרונותיה הרבים הוכחו במחקרים מדעיים.

בהצלחה!

נועה רול היא נטורופתית המתמחה בבריאות הגוף והנשמה לכל המשפחה, ובתזונה בריאה ומבריאה.

הצג עוד

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button